Gotlandsfårskinn

Svenskberedda pläd- och pälskinn

Val av livdjur

Dags att välja vilka "gamtackor" som skall få vara kvar och vilka ungtackor som skall fylla på i besättningen. Lite jobbigt det där med att välja bort några av de gamla trotjänarna. Mina äldsta tackor är från 2009 och har alltså varit med och lammat i sju år. Kanske någon får stanna - då styr hjärtat mer än den rationella delen av hjärnan. 

Här kommer "33:an" som hittills gett mig 14 lamm.

Att välja ut nya ungtackor är betydligt roligare. Alla lamm mönstras dvs en gårdsmönstrare kommer och bedömer kroppsform och pälskvalité. Färg, lockar, pälshårskvalité och helhet får siffror samt lammens vikt noteras. Allt detta tillsammans med härstammningen ligger till grund för mitt urval till livtackor.

Ibland hjälper inte de bästa mönstringsreultat eftersom lamm med vissa egenskaper bara inte går att spara på. Då hade man haft får både här och där, antagligen till grannarnas förtret. Nedan ett lamm som succesivt lärt sig att ta sig ut. Ett transparente-blanche äppleträd lockade. 

De tilltänkta livdjuren har nu körts hem till Kädarp och skall äta upp sig inför betäckning. Nästa spännande steg i år är att hitta en ny bagge men det återkommer jag med.

 

 

 

 

 

 

 

27 aug 2016